60+ & Fit

60+ & Fit

Wat is 60+ & Fit?

60+ & Fit is een senioren fitnessprogramma speciaal gericht op mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Met dit programma willen wij bereiken dat meer senioren in Veendam en omstreken gaan sporten en hun levenskwaliteit kunnen verhogen. 60-plussers kunnen op een toegankelijke manier hun fysieke en mentale gezondheid verbeteren, in een omgeving met gelijkgestemden. Hierbij is plezier hebben in de trainingen een belangrijke factor tot succes.

Het programma bestaat uit trainingen die zijn afgestemd op de doelgroep en hun doelstellingen. Zowel kracht als cardio-oefeningen zullen in de trainingen aan bod komen. 60+ & Fit zal in april 2022 starten met 3 groepstrainingen per week.

Wat zijn de voordelen van sporten op latere leeftijd?

  • Behoud van spierkracht
  • Behoud van spiermassa
  • Behoud van evenwicht door rompstabiliteit
  • Minder kans op vallen door betere spiercoördinatie
  • Minder problemen bij alledaagse fysieke inspanningen
  • Kans op vermindering van psychische klachten en angstgevoelens
  • Verbetering van de cognitieve vaardigheden door de groei van de hersenen
  • Verkleining van de kans op hersenaandoeningen zoals Alzheimer en dementie

Wat zijn de voordelen voor de fysieke gezondheid?

Krachtverlies kan op latere leeftijd voor problemen zorgen. Tussen de 30ste en 40ste levensjaar neemt je spiermassa per jaar gemiddeld 1% af. Vanaf 70 jaar zal de afname van spieren steeds sneller gaan. Hierdoor wordt bewegen en uitvoeren van alledaagse activiteiten steeds lastiger. De kans op vallen wordt groter doordat de coördinatie over de spieren verslechtert en de rompstabiliteit afneemt.

Krachttraining is een goed middel om de afname van spiermassa en spierkracht tegen te gaan.  Bij 60+ & Fit senioren fitness zijn de krachtoefeningen gericht op het behouden van functionele kracht. Soepel de trap op kunnen lopen is in dit geval belangrijker dan gespierd worden. Door één keer per week krachttraining te doen kan deze spiermassa al in stand gehouden worden. Bij twee keer per week kan de spiermassa vergroot worden.

Wat zijn de voordelen voor de mentale gezondheid?

Sporten heeft ook op de mentale gezondheid een positief effect. Door te sporten worden je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Daarnaast worden nieuwe hersencellen aangemaakt en worden de verbindingen tussen de hersencellen sterker. Uit onderzoek gebleken dat delen van de hersenen gaan groeien door het beoefenen van cardiotrainingen. Sporten verkleint hierdoor zelfs de kans op hersenaandoeningen, zoals Alzheimer, dementie en Parkinson.

Ook is uit onderzoek van het Mulier instituut is gebleken dat sport en bewegen de kans op psychische klachten en angstgevoelens vermindert. Door te bewegen worden neurotransmitters aangemaakt, zoals dopamine serotonine en endorfine. Deze neurotransmitters verminderen stress en geven een gezonder en gelukkiger gevoel.

 

mannen en vrouwen vanaf 60 jaar

Cardio & kracht

Trainingen afgestemd op de doelgroep